Uwaga: Wprowadzanie zmian do włączonych wtyczek nie jest zalecane. Jeśli wprowadzone zmiany spowodują krytyczny błąd, wtyczka zostanie automatycznie wyłączona.


Vege tacos | Zdrowy Styl
was successfully added to your cart.

Vege tacos

Autor | Wrzesień 26, 2014 | Przepisy | Brak komentarzy
VEGE-1

Meksykańska potrawka z fasoli kidney

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli kidney
  • opakowanie kukurydzianych łódeczek
  • 1/2 cukinii
  • zielona papryczka chilli
  • garść pomidorków cherry
  • 1 awokado (dojrzałe = miękkie)
  • 20g cebuli poszatkowanej i 1/2 cebuli pokrojonej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • kolendra
  • kilka kropel limonki
  • kilka liści sałaty
  • 30 g masła
  • starty ser cheddar (opcja)

 

Przepis:

Na rozgrzanej patelni przysmaż cebulkę na maśle, aż będzie zarumieniona. Dodaj pokrojony drobno 1 ząbek czosnku. Poduś minutę. Dodaj cukinię pokrojoną w drobne kawałki, smaż aż się lekko zarumieni. Dodaj puszkę fasoli. Smaż na „wolnym ogniu” lub nałóż pokrywkę na patelnię. Potrawka nie może wyjść wysuszona, musi zachować wodę. Co jakiś czas zamieszaj rozgniatając trochę (tylko trochę!) fasolę.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw kukurydziane łódeczki na 5 minut. Utrzymuj w cieple dopóki wszystko nie będzie gotowe. Wyjmij z piekarnika tuż przed nakładaniem.

Gualamole:

Na czystej desce do krojenia rozgnieć widelcem dojrzałe awokado, dodaj posiekany drobno czosnek, pokrojone w kosteczkę pomidorki cherry, poszatkowaną cebulę oraz papryczkę chilli. Dodaj sól do smaku, skrop kilkoma kroplami soku z limonki, posyp świeżą kolendrą. Dobrze wymieszaj.

Gdy już wszystko gotowe, nakładaj do łódeczek: rozdrobnione liście sałaty, potrawkę fasolową z patelni a na wierzch guacamole. Można posypać startym serem cheddar.

Podawaj gorące.

Smaczego!

 

VEGE-2

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Weź życie w swoje ręce - zobacz jak możesz zacząć! Narzędzia do pomocy - eGudiy