Uwaga: Wprowadzanie zmian do włączonych wtyczek nie jest zalecane. Jeśli wprowadzone zmiany spowodują krytyczny błąd, wtyczka zostanie automatycznie wyłączona.


Sałatka z grillowanym tuńczykiem | Zdrowy Styl
was successfully added to your cart.

Sałatka z grillowanym tuńczykiem

Autor | Wrzesień 17, 2014 | Przepisy | Brak komentarzy
IMG_7440

Tuńczyk z grilla na mixie sałat z guacamole

Składniki:

  • 150 g świeżego tuńczyka
  • mix sałat (lodowa, rzymska, rukola, jarmuż)
  • zielony ogórek
  • odrobina starego pora (na programie CR) lub cebula czerwona w cienkie talarki
  • kilka ząbków czosnku
  • kiełki rzeżuchy do dekoracji i smaku

MARYNATA TUŃCZYKA

  • ząbek czosnku pokrojony cienko
  • pieprz kolorowy (kulki lekko zmiażdżyć np: w moździerzu)
  • cytryna (do skropienia)
  • świeżo mielony czarny pieprz

SOS

  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/4 ząbka czosnku (lub jeden ale bardzo malutki) przeciśnięty lub zmiażdżony

Przepis:

Tuńczyka doprawić i zostawić na noc (najlepiej) aby przesiąkł przyprawami i czosnkiem. Sałaty wymieszać w misce, dodać pokrojonego ogórka i pora/cebulę. Polać sosem. Wyłożyć sałaty na talerz. Świeżego (nie-mrożonego) tuńczyka grillować 10 – 15 min najlepiej na grillu beztłuszczowym (robi się od razu z obu stron). Pokroić na grube kostki i wyłożyć na sałaty.

 

GUACAMOLE:

Rozgnieść 1 dojrzałe awokado i wymieszać z kawałkami pomidorków cherry, zieloną papryką pokrojoną w drobną kostkę, 1 ząbkiem czosnku (lub mniej), cebulą, kilkoma kroplami limonki i kilkoma kawałkami papryczki chilli (zielonej lub czerwonej). Dobrze wymieszać i ułożyć obok tuńczyka na sałatach.

IMG_7448

Smaczego!

 

Inna wariacja: tuńczyk na ostro z papryczkami chilli.

 Składniki:

  • tuńczyk świeży (porcja 150g)
  • papryczki chilli
  • suszona szałwia
  • czosnek
  • czerwony pieprz

tuna-chilli-ula

 

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Weź życie w swoje ręce - zobacz jak możesz zacząć! Narzędzia do pomocy - eGudiy