Uwaga: Wprowadzanie zmian do włączonych wtyczek nie jest zalecane. Jeśli wprowadzone zmiany spowodują krytyczny błąd, wtyczka zostanie automatycznie wyłączona.


Łosoś w wielu odsłonach | Zdrowy Styl
was successfully added to your cart.

Łosoś w wielu odsłonach

Autor | Wrzesień 17, 2014 | Przepisy | Brak komentarzy
IMG_3184

Będąc na 28 dniowym programie Cell Reset, na którym nie używa się soli, a główny posiłek jak dla mnie to ryby, opatentowałam kilka praktycznych i obłędnie smacznych sposobów na przyrządzenie łososia…oraz innych rybek.

Przede wszystkim kluczem do jedzenia 4x dziennie jest odpowiednia logistyka i przygotowanie. Przed programem jadałam 2x dziennie, miałam więc całe mnóstwo obaw jak ja sobie z 4 posiłkami poradzę. Potrzeba matką wynalazków, i zgodnie z tym wypracowałam sposób, który sprawdza się u mnie idealnie. Biorąc pod uwagę, że lubię zawsze świeże jedzenie, nie odgrzewane, podgrzewane, odmrażane etc… wykorzystuję małą przenośną lodówkę, w której mam na stałe temperaturę lekko mrożącą od -2 do -4 stopi (zależy ile produktów w tej lodówce trzymam).  Surowe ryby trzymam w niej nawet 7 dni i utrzymują świeżość, są kompletnie bez-zapachowe (nie mają tego charakterystycznego „smrodku ryby”).

Ryby są podzielone na osobne porcje po 150g lub 200g zależy czy dzień zielony czy biały ;-) Od razu po kupieniu przyrządzam je z użyciem przypraw suszonych lub świeżych, zamykam w aluminiowe pudełeczka, podpisuję i chowam do lodówki.

Lodówki side-by-side mają często specjalną szufladę COOL ZONE, w której można ustawić osobną temperaturę niezależnie od temp lodówki. Są idealne do przechowywania mięsa lub ryb w ten sposób, który prezentuję. Jeśli nie masz takiej lodówki to polecam zakup małej lodówki przenośnej – samochodowej.

Łosoś w ziołach:

Takiego łososia doprawiam na zmianę różnymi ziołami, świeżymi i suszonymi, a w zielone dni szczególnie koperkiem. Łosoś kocha koperek ;-)

Może być jeszcze: tymianek, rozmaryn, śródziemnomorska mieszkanka ziół suszonych do ryb, zioła prowansalskie, cząber. Do tego kilka płatków czosnku, którymi wcześniej obcieram go z każdej strony. Najlepiej smakuje grillowany na beztłuszczowym grillu elektrycznym.

 

IMG_3185

Składniki:

  • 150 g świeżego łososia, umyć i przyprawić
  • 2 małe ale długie cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • koperek
  • śródziemnomorska przyprawa do ryb (ziołowa) lub zioła prowanslaskie
  • cytryna (kilka kropli)
  • suszona bazylia
  • papryczka chilli zielona
  • kiełki
  • kilka plasterków zielonego ogórka
  • pół pomidorka cherry

 

Przepis:

Łososia przyprawić ziołami, koperkiem, płatkami czosnku. Skropić cytryną. Zostawić na jakiś czas do zamarynowania. Upiec na grillu (10 min)/w piekarniku/na parze (Varoma 12 min). Cukinię pokroić na paski najlepiej za pomocą obrotowej obieraczki, aby wyglądała jak kluski spaghetti. Na rozgrzanej patelni umieścić odrobinę wody, czosnek i ostrą papryczkę. Dusić pod pokrywką 3-4 min. Pilnować, aby woda nie odparowała całkowicie. Dodać kluski z cukinii, posypać bazylią. Dusić pod pokrywką 6 – 8 minut. Wyłożyć na talerz wraz z łososiem. Posypać świeżym koperkiem.

Łosoś na ostro:

Łosoś ma delikatny smak i strukturę, świetnie pasują do niego delikatne przyprawy ziołowe, jednak gdy je się go kilka razy dziennie lub 7 dni w tygodniu – smaki trzeba urozmaicać. Uwielbiam wszystko co pikantne, im bardziej pali tym smaczniej ;-) Do łososia na ostro dodaję: kruszoną papryczkę chilli wraz z ziarenkami, które są najostrzejsze, świeże zielone chilli, czerwoną paprykę, pieprz kolorowy, czosnek, odrobina koperku. Taki marynuje się jakiś czas w temp -2 C. Następnie na grill i palce lizać, taki pyszny.

IMG_3216

 

Kiedy przygotowuję rybki, robię zapas przynajmniej na 3 dni na przód. Takie gotowe paczuszki wymagają potem kilkunastu minut obróbki cieplnej czy to na grillu, patelni, piekarniku czy Varomie. W każdej wersji wychodzi pycha. Szybko i sprawnie. Wyciągam z lodówki to na co mam ochotę. Takie paczuszki robię z innych ryb, krewetek, można także z mięsa jeśli ktoś jada.

Przyprawy dodają życiu smaku i koloru

Przyprawy, których najczęściej używam, bo zawsze świetnie komponują się z daniem to:

czosnek, cytryna, limonka, pieprz kolorowy, pieprz czarny, chilli, świeże zioła (rozmaryn, tymianek, bazylia, kolendra), zioła suszone jednorodne. Szczególnie gdy już odstawi się sól ich wyraźne i charakterystyczne smaki są rajem dla podniebienia. Podobno potrzeba 14 dni bez soli, aby czuć smaki potraw tak, jakby były solone. Mi zajęło to znacznie mniej, i ku zaskoczeniu przyznaję, że jedzenie bez soli jest smaczniejsze. A przyprawy oprócz tego, że polepszają smaki to są pełne magicznych, pro zdrowotnych właściwości.

 

IMG_3213

Grill beztłuszczowy elektryczny wygląda tak, jak na zdjęciu poniżej. Jest tani, ceny zaczynają się od 120 zł  w górę, do jakiś 300zł, a jest niezastąpiony w kuchni. Z patelni tak nie wychodzi. Poza tym nic do niego nie przywiera, nie ma potrzeby smarowania jakimkolwiek tłuszczem. Z ryb odchodzi pięknie skórka, na talerz można nałożyć czyste mięsko. Potrawy fajnie się przypiekają od góry. No i najważniejsze – ten grill odsysa zbędny tłuszcz z ryb czy mięs. Używam go codziennie. Łatwo się myje dzięki zdejmowanym płaszczyznom grillowym. Można je nawet myć w zmywarce, ale nie ma potrzeby, bo cokolwiek do niego przylgnie łatwo odchodzi. Potrawy wychodzą obłędnie smaczne.

dbŻyczę Ci smacznych i wesołych posiłków!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Weź życie w swoje ręce - zobacz jak możesz zacząć! Narzędzia do pomocy - eGudiy