Uwaga: Wprowadzanie zmian do włączonych wtyczek nie jest zalecane. Jeśli wprowadzone zmiany spowodują krytyczny błąd, wtyczka zostanie automatycznie wyłączona.


Bezglutenowy biszkoptowy tort z kremem | Zdrowy Styl
was successfully added to your cart.

Bezglutenowy biszkoptowy tort z kremem

Autor | Lipiec 12, 2014 | Przepisy | Brak komentarzy
TORT-3

Bardzo kremowy, lekko słodki tort na każdą okazję. Najlepiej smakuje udekorowany sezonowymi owocami.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mieszanki mąki bezglutenowej np. quinoa
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0.5 szklanki brązowego cukru

 

Krem (zawiera laktozę)

  • duże opakowanie serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • kilka kropli limonki lub cytryny

Przepis:

Zacznij od ubicia samych białek, stopniowo dodając cukier. Przez cały czas dbaj o podniesioną pianę, powinna wyjść dość sztywna.  Dodaj żółtka i dalej mieszaj. Dodaj wymieszane mąki. Cały czas miksować. Powstałą masę przelać do formy (np: okrągłej, silikonowej). Piec 35 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku do 160 stopni, test „suchego patyka” podpowie czy ciasto jest na pewno gotowe. Biszkopt powinien wyjść całkiem zwarty. Nie rośnie wysoko więc trzeba przemyśleć jakie ciasto docelowo ma powstać i dobrać odpowiednią do tego formę. Ja piekę na okrągłej niskiej formie jak do tarty i następnie przecinam ciasto na pół, aby przełożyć warstwy kremem i udekorować na wierzchu owocami. Tyle ciasta spokojnie wystarczy dla 4-6 osób.

Krem

Zmiksuj żółtka z cukrem. Dodaj serek mascarpone, cukier waniliowy (lub prawdziwą wanilię) i wyciśnij kilka kropli limonki. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Schłodzić w lodówce. Nakładać na wystudzone ciasto, bo inaczej krem się na nim rozpuści. Udekoruj owocami, startą skórką z limonki i posyp np: cynamonem.

 

Smaczego!

 

 

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Weź życie w swoje ręce - zobacz jak możesz zacząć! Narzędzia do pomocy - eGudiy