Uwaga: Wprowadzanie zmian do włączonych wtyczek nie jest zalecane. Jeśli wprowadzone zmiany spowodują krytyczny błąd, wtyczka zostanie automatycznie wyłączona.


Bezglutenowe spaghetti ze szpinakiem | Zdrowy Styl
was successfully added to your cart.

Bezglutenowe spaghetti ze szpinakiem

Autor | Sierpień 06, 2014 | Przepisy | Brak komentarzy
SPAG-1

Szybkie danie obiadowe na 1 patelnię.

Składniki:

  • 1/3 opakowania klusek na spaghetti w wersji bezglutenowej, dowolnej firmy, mogą być kukurydziane, ryżowe lub mieszane.
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • garść pomidorków cherry pokrojonych na ćwiartki
  • ostra papryczka chilli lub suszona (wg uznania)
  • opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
  • mozzarella jak do pizzy (jeśli tolerujesz laktozę), istnieje także mozzarella bez laktozy włoskiej firmy choć trudno dostępna
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól do smaku

Przepis:

Na większej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i usmaż na niej cebulkę. Gdy już będzie lekko zarumieniona dodaj posiekany czosnek, a następnie pomidory i papryczkę chilli. Rozmrożony wcześniej szpinak lub przelany ciepłą wodą (aby nie był zwartą kulką z lodem) dodaj na patelnię. Smaż do odparowania wody i dokładnego rozmrożenia liści.  Kluski gotuj do miękkości w garnku z mocniej posoloną wodą. Kluski bezglutenowe nie przyjmują tak łatwo soli jak kluski z mąki pszennej, dlatego aby były choć trochę słone daję czubatą łyżeczkę gruboziarnistej soli na mały garnek zalany do połowy wodą. Odlane kluski dodaj do patelni, delikatnie wymieszaj silikonową łopatką, niestety łatwo się przerywają. Na koniec dodaj na wierzch kilka plasterków mozzarelli i poczekaj do rozpuszczenia. Wykładaj na talerze gorące z ciągnącym się metrami serem.

 

Smaczego!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Weź życie w swoje ręce - zobacz jak możesz zacząć! Narzędzia do pomocy - eGudiy