Uwaga: Wprowadzanie zmian do włączonych wtyczek nie jest zalecane. Jeśli wprowadzone zmiany spowodują krytyczny błąd, wtyczka zostanie automatycznie wyłączona.


Bezglutenowe ciasto bananowe | Zdrowy Styl
was successfully added to your cart.

Bezglutenowe ciasto bananowe

Autor | Lipiec 10, 2014 | Przepisy | Brak komentarzy
CIASTO-BANANOWE

Smaczny, słodki, bananowy chleb w mojej wersji z kawałkami czekolady Toblerone.

Składniki:

  • 3 miękkie banany
  • 1 szklanka mąki bezglutenowej np. quinoa
  • 1 szklanka mąki sezamowej (można zmielić sezam)
  • 0.5 szklanki brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 1/4 kostki masła lub zamiennie olej kokosowy
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • szczypta sody do pieczenia
  • kilka czekoladek toblerone podzielone na drobne kostki

Przepis:

Ubij jajka z cukrem uprzednio drobno zmielonym. Dodaj masło i rozgniecione w ręku banany. Wsyp pozostałe składniki i dobrze wszystko wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.  Ciasto musi być lejące, ale dość zwarte, możliwe do przelania do formy np: silikonowej, prostokątnej. Po umieszczeniu masy w formie dodać kawałki czekolady lekko podtapiając je nożem w głąb. Piec 30 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku do 180 stopni, test „suchego patyka” podpowie czy ciasto jest na pewno gotowe.

 

Smaczego!

 

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Weź życie w swoje ręce - zobacz jak możesz zacząć! Narzędzia do pomocy - eGudiy